Moj frend stres

 

Stres, naš česti „prijatelj“ koji se pojavljuje kad ga najmanje trebamo, no, nošenje sa stresom je vještina koju svaki student mora savladati tijekom svog obrazovanja. Kao student, moraš balansirati između predavanja, kolokvija, ispita, druženja i zabave i svega što ti mladenački život nudi. Ponekad ti se čini da bez obzira na to koliko planiraš unaprijed ili koliko se trudiš držati sve pod kontrolom, stres uvijek pronađe način da uleti u tvoj raspored.

No, nošenje sa stresom nije nužno negativno iskustvo. Može biti poticaj da otkriješ koliko si zapravo sposoban kad se nađeš pod pritiskom.

Što je stres? 

Svima je vjerojatno poznati osjećaj anksioznosti, nelagode, znojenja i drugih fizioloških i psihičkih manifestacija. No, što je zapravo stres? Stres je fiziološka reakcija na prijetnju iz okoline koja aktivira mehanizam za borbu ili bijeg. Ovaj se mehanizam aktivira kada naš mozak prepozna opasnost iz okoline te prema procijeni razine opasnosti, šalje signal tijelu je li vrijeme za borbu ili za bijeg. To je zapravo naš adaptivni sustav kojim se tijelo dovodi u stanje da se bori ili spašava bježanjem.

Što dovodi do stresa? 

Uzroci stresa su mnogobrojni i razlikuju se od osobe do osobe. Nekima je stres kada trebaju izlagati pred publikom, a nekima je recimo stres popeti se na vrh planine. No, ono što je svima zajednički neugodan je osjećaj anksioznosti ili sličnih psiholoških te drugih fizičkih manifestacija.

Neke od mogućih uzroka koji dovode do stresa su:

  • Uvjerenja koja si sami postavljamo
  • Nedostatak kontrole i utjecaja u nekoj situaciji
  • Neefikasno upravljanje vremenom

Naša uvjerenje nisu objektivne istine već one koje si sami postavljamo i slijepo vjerujemo u njih. Uvjerenja su zapravo zaključci koje smo donijeli na temelju autoriteta i iskustva, a naše je ponašanje posljedica naših uvjerenja. Kada ne uspijemo zadovoljiti naša uvjerenje, često se pojavi naš „prijatelj“ stres.

Također, kada nemamo kontrolu nad nekom situacijom, često smo pod stresom. A vjerojatno ti je poznat osjećaj kada sve radiš u zadnji čas i kad ti nedostaje vremena, a onda je tu još i stres koji ti apsolutno ne olakšava.

 


Kako stres može raditi za tebe 

Prvi korak u nošenju sa stresom je razumijevanje da je stres nešto što svi prolazimo. Svi tvoji prijatelji, kolege, pa čak i profesori, sigurno su se u nekom trenutku susreli s istim osjećajem pritiska.  Stres je kao što smo rekli adaptivni mehanizam te kao takav ti zapravo nije neprijatelj već ti može biti od koristi.

Zamisli stres kao nekog dosadnog i odgovornog prijatelja koji ti neprestano održavana predavanja da se usredotočiš, organiziraš i odrediš prioritete. Iako je vrlo neugodan, zapravo ti može pomoći, a nošenje sa stresom često donosi pozitivan rezultat. Kada konačno položiš ispit koji te tjednima brinuo i izazivao ti stres, osjećaš ogromno olakšanje, zadovoljstvo i kao da si skinuo teret koji te pritiskao.

Stres također može biti dobar učitelj. Nauči te da prepoznaš svoje granice, bolje organiziraš vrijeme i pronađeš načine za opuštanje. No, da bi se mogao nositi sa svojim stresom i naučiti ga ublažiti, trebaš ga dobro upoznati. 

Stres kao motivacija 

Iako stres može biti iscrpljujući, često je i moćan motivator. Kada shvatiš da ti rokovi vise nad glavom, adrenalin te može potaknuti da budeš produktivniji nego inače. Tu se aktivira onaj mehanizam za borbu, mozak šalje poruku da ti prijeti opasnost i da se krećeš boriti, tijelo se aktivira i adrenalin te potiče na obranu.

Stres nas ponekad tjera da pronađemo dodatnu energiju i usmjerimo se na ciljeve, a to iskustvo jača našu otpornost i daje nam tračak samopouzdanja za buduće izazove

Ipak, važno je prepoznati kada stres prelazi iz korisnog u štetan. Ako primijetiš da te počinje iscrpljivati do te mjere da te ometa u svakodnevnim aktivnostima, vrijeme je da usporiš i nađeš način kako smanjiti pritisak. Bitno je naglasiti da nošenje sa stresom ne znači ignorirati ga, već pronaći ravnotežu.

 

Kako olakšati nošenje sa stresom? 

Postoje različiti načini kako olakšati nošenje sa stresom. Jedan od njih je pronalazak vremena za opuštanje i aktivnosti koje voliš. Vježbanje, meditacija, šetnje u prirodi ili čak kava s prijateljima, odnosno sve što ti može pomoći da rasteretiš svoj um i dođeš u stanje smirenosti.

Također, važno je planirati unaprijed i organizirati svoje obaveze. Kada jasno posložiš svoj raspored i držiš ga se, lakše ti se nositi se s pritiskom jer točno znaš što i kada trebaš obaviti. Također, razbijanje velikog zadataka na manje ti isto može pomoći da se lakše nosiš sa stresom i osjećajem preopterećenosti.

I ono što je bitno je da prepoznaš kada ti je stres previše i kada se osjećaš preplavljeno odnosno kada ti treba podrška prijatelja, obitelji ili stručnjaka.

Zaključak 

Stres je neizbježan dio života, ali kada ga dobro upoznamo i dobro mu pristupimo, može nam postati i prijatelj. Možda ti to zvuči nemoguće, ali uz malo podrške i prakse, stres ti može postati slabija opasnost pa čak i nešto korisno. Stres nas uči da se bolje organiziramo, postavimo prioritete te da se s pritiskom nosimo na zdravi način. No, da bismo mogli ublažiti svoj stres i da bi nam bio koristan, moramo ga dobro upoznati.

 


Centar karijera provodi radionicu Upoznaj se sa svojim stresom. Na radionici se možeš upoznati sa svojim stresom kroz teorijski i praktični dio tj. iskustvene vježbe putem kojih možeš osvijestiti svoj stres te putem psihodramskih aktivnosti susresti s njime i upoznati ga. A za podršku se uvijek možeš javiti na mail: centar.karijera@grad.unizg.hr.

 


Primjedbe

Popularni postovi