MUKE PO ZAPOŠLJAVANJU: PISANJE ŽIVOTOPISA

Jedna je muka gotova, našao si posao za koji se želiš prijaviti, no sada slijedi druga: pisanje životopisa. Na prvi pogled, pisanje životopisa se može činiti kao suhoparan i dosadan posao, ali je zapravo dobra prilika da se izraziš i pokažeš svoje najbolje i one dovoljno dobre kvalitete. Također, životopis je tvoj prvi susret s poslodavcem, tvoja karta za razgovor za posao te prva stepenica do željene pozicije. Uz nekoliko savjeta, tvoj životopis može postati tvoj najbolji prezentacijski alat.

Pa počnimo…

Što ti treba za dobar životopis? 

Kada počinješ pisati životopis, prvo o čemu trebaš razmisliti je tko si ti, odnosno koje su ti vještine te kako se želiš predstaviti. Razmisli o svojim najsnažnijim vještinama, o svojim postignućima i iskustvima, u čemu si dobar, koja su tvoja specifična znanja…

Dijelovi životopisa 

Tvoj bi se životopis trebao sastojati od osnovnih dijelova:

    1. kontakt podaci
    2. obrazovanje
    3. radno iskustvo
    4. vještine 

Kontakt podaci 

Vjerojatno ti je posve jasno što pišeš u ovom dijelu. Dakle, ovo je dio koji sadrži tvoje osnovne informacije: ime i prezime, adresu stanovanja, broj telefona ili mobitela, e-adresu te ako imaš poveznicu za LinkedIn profil ili možda poslovni portfolio.

Pazi: da tvoja e-adresa bude profesionalnog izgleda to jest da sadržava tvoje ime i prezime. Primjerice neka fora adresa koju si napravio u srednjoj školi možda nije najbolji izbor.

 Obrazovanje 

Ovaj dio je jako važan dio tvog životopisa jer naravno govori o tvojem školovanju. Obrazovanje se piše na način obrnutog kronološkog redoslijeda što znači da će ti na vrhu biti stupanj koji si zadnji završio, a na dnu stupanj koji si prvi završio. Također, osim stupnja školovanja, ovaj dio treba sadržavati naziv obrazovne ustanove, godinu početka i završetka školovanja te po mogućnosti stečena znanja i stečene vještine.

Pazi: podatak o osnovnoj školi nije nikome bitan te ga ne navodi u svojem životopisu. Ako si trenutno na prijediplomskom ili diplomskom studiju, očito je da si završio i osnovnu školu. Također, već kada si na diplomskom studiju možeš maknuti i podatak o srednjoj školi.

Radno iskustvo

Ovaj dio je tvojem budućem poslodavcu najvažniji dio pa se pobrini da mu posvetiš dovoljno prostora. I ovaj dio se piše obrnutim kronološkim redom, dakle posao koji se radio zadnji pišeš na vrh. Osim naziva pozicije, ovaj dio sadrži naziv poslodavca, godinu početka i završetka rada na toj poziciji, opis radnih zadataka i stečenih znanja i vještina. Svaku poziciju treba opisati s nekoliko ključnih rečenica koje naglašavaju tvoje odgovornosti i postignuća na toj poziciji.

Pazi: piši samo godinu početka i završetka bez mjeseca. Prosudi koji studentski poslovi su relevantni za navesti, a koji nisu – dakle, ne piši sve studentske i slične poslove koje si ikada radio već samo one koji su relevantni ili na kojima si stekao poslovne vještine.

Što ako… 

Nemaš radno iskustvo? Napiši koje si vještine stekao tijekom možda nekog volonterskog rada, sudjelovanjem u nekog udruzi, rada tijekom studija (npr. projekt, timski rad na studiju, terenska nastava, ispitivanje i slično)

 


Vještine 

Još jedan jako bitan dio životopisa koji govori o tome kakav si u radnom okruženju. Tvoje vještine mogu biti tvoj adut za posao koji želiš pa prvo dobro razmisli o svojim vještinama, a zatim se i dobro posveti pisanju ovog dijela. U ovom dijeli navodiš tehničke vještine (primjerice poznavanje određenih digitalnih programa ili programskih jezika) te takozvane meke vještine kao što su komunikacijske vještine, organizacijske vještine, rad u timu i slično. Ono što je bitno u ovom dijelu je: nemoj samo nabrajati vještine već opiši gdje si ih stekao. A sigurno si tijekom studija stekao mnoge vještine.

I savjet za kraj… prilagodi svoj životopis natječaju na koji se javljaš ili firmi kojoj šalješ molbu.

I kakav je onda dobar životopis? Onaj na temelju kojega će te poslodavac željet upoznati. 

 


Ako ti je pisanje životopisa i dalje velika muka, Centar karijera organizira radionicu Pisanje životopisa. A ako ti životopis treba baš sada ili ti treba podrška u pisanju, javi se za karijerno savjetovanje na mail: centar.karijera@grad.unizg.hr i mi ćemo pomoći da savladaš i ovu muku.


Primjedbe

Popularni postovi