TRIKOVI I SAVJETI: PISANJE ŽIVOTOPISA


Možda si pročitao post o pisanju životopisa i možda ti je sve jasno, no sada kada si počeo s pisanjem životopisa, imaš još puno pitanja. Pisanje životopisa ti kao studentu možda može zvučati zastrašujuće pogotovo ako nemaš puno iskustva. No, ne brini! Svi smo mi od nekud morali početi i čak i bez puno iskustva možeš napisati dobar životopis koji će osvojiti poslodavce.

Evo još nekoliko savjeta i trikova koji će ti pomoći da sastaviš svoj životopis:

Font i dužina 

Prvo pravilo životopisa je jasnoća. Zato u svojem životopisu koristi jednostavni font kao što u Arial ili Times New Roman, a veličina fonta neka ti bude između 10 i 12. Nijednom se poslodavcu ne da čitati duge životopise i hrpu teksta, stoga životopis treba imati 1-2 stranice. Tebi kao studentu je sasvim dovoljno da životopisom obuhvatiš svoje obrazovanje, vještine i relevantna iskustva.

Dizajn i pravopis 

Crna slova na bijelom papiru u životopisu mogu biti jako zamorna. Stoga ubaci boju u svoj životopis, samo pazi da boja nije prenapadna ili preblijeda te koristi samo jednu boju. Također, odaberi jednostavan i pregledan dizajn, ali dovoljno atraktivan da privuče na čitanje. Obavezno provjerite pravopis i gramatiku, ili zamoli nekoga da ti pomogne u provjeri. Mali propusti mogu ostaviti loš dojam, čak i ako je sadržaj životopisa odličan.

Fotografija u životopisu – da ili ne? 

Bi li stavio fotografiju u svoj životopis? Nisam baš siguran u to? Evo, zašto bi trebao staviti fotografiju. Naime, poslodavci dobivaju jako puno životopisa koje trebaju pročitati. Neki im se svide na prvu, a neki baš i ne to jest na neke odmah zaborave. Ako imaš fotografiju u svojem životopisu, poslodavac će te prije zapamtiti jer će povezati tekst sa slikom. Svi smo mi po prirodi vizualna bića i u pravilu bolje pamtimo slike od teksta. Stoga čak ako poslodavac nakon tisuće životopisa više ne zna u kojemu je što pročitao, veća je vjerojatnost da će zapamtiti one koji imaju fotografiju.

Naravno, fotografija koju stavljaš u životopis treba biti poslovna, trebaš biti pristojno obučen, sam na fotografiji i bez pozadine. Selfiji s društvenih događaja recimo nisu fotografije za životopis. Također, fotografije na kojima imaš sunčane naočale ili kapu također nisu dobar izbor.


Kratki sažetak 

Kada nemaš puno radnog iskustva ili previše elementa za staviti u svoj životopis, kratki sažetak na početku je jako dobar način da se predstaviš i u par rečenica kažeš tko si i koje su tvoje vještine. U ovom dijelu kaži tko si, što studiraš, koji su tvoji interesi te ciljevi. Primjerice: Student sam građevinarstva s iskustvom u projektima visokogradnje te osviještenim interesom za zaštitu okoliša i održiv razvoj. Ambiciozan sam i dobro organiziran s izraženim smislom za strukturiranost te tražim priliku za rad u dinamičnom timu projektanata.

Fokus na vještine 

Vještine su tvoj glavni adut, pogotovo ako nemaš puno radnog iskustva. Stoga navedi tehničke vještine koje posjeduješ kao što su aktivno korištenje AutoCAD alata ili možda imaš završen tečaja ili izvrsno poznavanje nekog drugog program. Nemoj navoditi vještine kao što je korištenje Interneta ili Microsoft Office alata jer se to očekuje da znaš pa i nisu neke vještine. No, ali ako slučajno imaš završen tečaj naprednog Excela ili izvrsno poznavanje i služenje istim, to svakako navedi. Zatim navedi sve meke vještine i obavezno navedi gdje si ih stekao. To može biti tijekom studija, rađenja projekta u timu ili možda organizacije nekog eventa u sklopu studentske udruge. Timski rad, organizacija ili komunikacija koje si radio tijekom osnovne ili srednje škole ne navodi kao vještine.

Tvoje vještine su bitne jer poslodavci vole vidjeti da imaš sposobnosti koje se mogu odmah primijeniti u radnom okruženju.

Ne nabrajaj, opiši 

Kod vještina, ali i svih drugih stavki koje navodiš (radno iskustvo, projekti…) nemoj ih nabrajati nego opiši. Fokusiraj se na svoja postignuća koja si stekao tijekom studija ili radnog iskustva. Primjerice umjesto da pišeš natuknicu radio u timu na projektu, pokušaj s vodio tim od pet članova i uspješno dovršio projekt tri tjedna prije roka.

Spremanje životopisa 

Životopis za slanje obavezno spremi kao pdf. Također, naslovi pdf datoteku u formi Ime i prezime_CV_jezik na kojemu je pisan_datum (npr. Ivan Ivić_CV_hr_25. 9. 2024.) 

Kontrolna lista 

I na kraju, kada napišeš svoj životopis, još ga jednom provjeri. Ova će ti kontrolna lista pomoći da si siguran da je tvoj životopis spreman za slanje:

  • Ima li tvoj životopis maksimalno dvije stranice?
  • Jesi li koristio standardni font?
  • Jesi li informaciju o obrazovanju i radnom iskustvu naveo obrnutim kronološkim redoslijedom?
  • Jesi li naveo svoje interese i hobije?
  • Ima li tvoj CV fotografiju?
  • Jesi li pohranio datoteku u pdf formatu s nazivom koji sadrži ime, prezime i datum?
  • Jesi li ažurirao svoje osobne podatke?
  • Jesi li naveo osobna dostignuća?
  • Jesi li uz opis vještina naveo i primjere gdje su stečene?
  • Jesi li provjerio tipfelere i gramatičke pogreške?
  • Jesi li bio posve iskren? 



Trebaš podršku u pisanju životopisa ili nisi siguran je li tvoj životopis dobar? Javi se za karijerno savjetovanje na mail: centar.karijera@grad.unizg.hr i mi ćemo ti pomoći da savladaš i ovu muku.

Primjedbe

Popularni postovi