MUKE PO ZAPOŠLJAVANJU: PISANJE MOTIVACIJSKOG PISMA

Napokon si napisao životopis, a sad slijedi još jedna muka: pisanje motivacijskog pisma. Kad ne znaš odakle krenuti ili kako početi, pisanje motivacijskog pisma također može zvučati zastrašujuće. No, motivacijsko pismo je tvoja prilika da se predstaviš, pokažeš zašto baš ti zaslužuješ priliku i uvjeriš poslodavca da te izabere.

Zašto je važno pisati motivacijsko pismo? 

Motivacijsko pismo prati tvoj životopis, no, dok životopis daje sažet pregled kvalifikacija i iskustava, motivacijsko pismo ti omogućava da detaljno objasniš zašto si baš ti prava osoba za posao na koji se prijavljuješ. Dobro motivacijsko pismo može napraviti ključnu razliku među kandidatima i izdići te iznad konkurencije, pa čak i kada imaš manje iskustva od drugih kandidata.

A kako izgleda motivacijsko pismo…?

Struktura motivacijskog pisma 

Struktura motivacijskog pisma nije komplicirana, ali je važno da prati određeni redoslijed kako bi izgledalo profesionalno i jasno. Također, tekst treba biti jednostavan i jednoznačan, a stil s dobrom dozom profesionalnosti i autentičnosti.

Dijelovi motivacijskog pisma su:

Zaglavlje i pozdrav 

Motivacijsko pismo počinješ s osnovnim informacijama – svojim imenom, adresom i kontakt podacima. Ako znaš kome se obraćaš, pokušaj personalizirati pozdrav, npr. Poštovani gospodine Horvat. Personalizirani pozdrav upućuje da znaš kome se obraćaš te da si istražio poslodavca. Opći pozdrav samo Poštovani upućuje da se nisi interesirao kome se obraćaš.

Zaglavlje sa svojim podacima pišeš u desnom kutu, a zaglavlje s podacima poslodavca kojemu se obraćaš pišeš u lijevom kutu. Ispod dolazi pozdrav. 

 



Uvod 

U uvodu objasni zašto pišeš ovo pismo. Ako se prijavljuješ za određenu poziciju, jasno navedi na koju se poziciju prijavljuješ i gdje si saznao za tu poziciju. Na taj način je poslodavcu odmah jasno za koji se posao prijavljuješ jer često u isto vrijeme postoji više natječaja u istog poslodavca.

Središnji dio 

Ovo je najvažniji dio tvojeg motivacijskog pisma u kojemu opisuješ svoje vještine, iskustva i postignuća. Bitno je da sve svoje vještine i iskustva povežeš s onim što se traži u oglasu za posao. Pisanje motivacijskog pisma na ovaj način ti omogućava da pokažeš kako tvoja prošla iskustva mogu doprinijeti tvrtki ili fakultetu.

Zaključak 

U zaključnom dijelu izrazi zahvalnost na razmatranju tvoje prijave i naglasi svoju spremnost za intervju ili dodatne informacije. Ovo je prilika da ostaviš dobar završni dojam. I naravno, na kraju pozdravi poslodavca i potpiši se.

Savjeti za pisanje motivacijskog pisma 

Budi personaliziran 

Motivacijsko pismo koje je prilagođeno poziciji na koju se prijavljuješ ili poslodavcu može te dovesti ispred konkurencije. Time pokazuješ da znaš nešto o poslodavcu ili da si ga dobro istražio. Zato nemoj imati jednu šablonu za sve prijave.

Poveži svoje vještine s potrebama posla 

Uvijek vrijedi pravilo da umjesto da samo nabrajaš, opiši svoje vještine i objasni kako one mogu biti korisne poslodavcu. Na primjer, ako si tijekom studija radio projekt u timu, na tom primjeru opiši svoje vještine timskog rada.

Budi sažet i jasan 

Motivacijsko pismo nije esej već tvoja prilika za kratko, sažeto i jasno predstavljanje. Drži se jedne stranice i fokusiraj se na ono bitno. Također, izbjegavaj ponavljanja. 

Pripazi na gramatiku i pravopis 

Motivacijsko pismo treba biti bez pravopisnih i drugih pogrešaka te bez tipfelera. Pročitaj ga nekoliko puta ili zamoli nekoga da ti provjeri tekst prije nego ga pošalješ.

Zaključak 

Pisanje motivacijskog pisma ne mora biti muka. Ako uključiš svoju kreativnost i povežeš svoja iskustva s potrebama posla te još k tome personaliziraš pismo za svakog poslodavca, tvoje ti motivacijsko pismo uz dobar životopis može otvoriti vrata poslodavca. Cilj ti je da motivacijskim pismom ostaviš dobar dojam i pokažeš entuzijazam za posao.   


Ako i dalje ne znaš kako početi ili nisi siguran je li tvoje motivacijsko pismo dobro, javi se za karijerno savjetovanje na mail: centar.karijera@grad.unizg.hr i mi ćemo pomoći da savladaš i ovu muku. 





Primjedbe

Popularni postovi